•  Sosyal Medya Uzmanı Olmak

 

Birçoğumuz son zamanlarda etkisini ve değerini gördüğümüz sosyal ağların bir parçası olarak yaşamaktayız. Ülkemizde istatistiklere baktığımızda genel anlamda Facebook, Twitter, Instagram gibi platformların yoğunlukla kullanıldığını görmekteyiz. Bu arada dünyada sosyal medya platformlarının sayısının 500’ün üzerinde olduğunu bilmek önem taşıyor. Kullanılan her platformun kendine özgü amacı, arama motoru, reklam seçenekleri, ve bunun gibi bir çok özelliği mevcut. Bu noktada atlanmaması gereken konulardan biri ücretli ya da ücretsiz de kullansanız platformun bir müşterisi olduğunuz gibi aynı zamanda bu platformun bir ürünü haline geliyor oluşunuz. Müşterisi olmaktan kastım, platform içine içerikle ortaya koyabilmeniz için üye oluşunuz anlamında olmaktayken ürünü oluşunuzdan kastım ise, sizin sunduğunuz içeriğe, takip etmek için seçtiğiniz kriterlere, platform içinde yaptığınız aramalar, ayrıca platformda bıraktığınız diğer bilgilere göre platformun veritabanında (sütun-satır-veri ilişkisini anlatmaya gerek yok sanırım) reklam verenlere ve veri kümeleri arayanlara sunulmak üzere kaydediliyor oluşunuzu ifade etmektir. Bu açıklamalar her ne kadar çok acımasız gözükse de ne yazık ki, platformların en önemli çalışma prensiplerinin kullanıcı toplamak olduğu ve kullanıcılarına devamlı olarak kaliteli hizmet verebilmek adına yatırım yapmaları gerekliliği ve bunu kullanıcılarından her hangi bir bedel talep etmeyerek yapıyor oluşları birçok gerçeği gözlerimiz önüne sermekte.

 

Sosyal medya platformlarıyla ilgili bu kadar açıklamadan sonra dönelim sosyal medya uzmanlığı konusuna. İlk olarak buradaki uzman niteliğindeki arkadaşın görevinin takipçi, beğeni, gösterim sayısı toplamaktan ibaret olduğunu düşünenler (ki kullanılacak birkaç uygulama ile 1 saat içerisinde bile binlerce organik olmayan ,evet biliyorum sahte diye de nitelendirebiliriz, hesaplarla kolayca bu beklentileri karşılamak mümkün) acaba bu yanılgıdan ne zaman vazgeçecekler?

 

Sosyal medya uzmanının görevini etkin bir şekilde yapabilmesi için iki ana başlığımız mevcut. Bunlardan biri büyük ver, diğeri ise arama motoru optimizasyonu (biliyorum SEO dendiğini kızmayın hemen ;)) Bunlardan bahsetmekteki amacım tabii ki gündemdeki hashtagleri takip ederek bunları hizmet verilen firmaya/kişiye göre uyarlayıp içerik üretmekten ibaret değil; her ne kadar birçok sosyal medya uzmanı arkadaş bu işi sadece bundan ibaret olduğunu düşünse de. Birazcık ilk ana başlığımızdan bahsedelim. Bunun için sosyal medya konusunu bir miktar kenara kaldırıyoruz ve firmaların ürün veya hizmet pazarlarken hazırladıkları pazarlama planı konusuna değineceğiz.

 

Sorguya inanın.

 

Pazarlama planınının ,özetle,  ürün veya hizmetin konumlandırılarak ortaya çıkarılan hedefler doğrultusunda, etkin kaynakların oluşturularak doğru stratejilerin uygulanabilmesi üzerine hazırlandığını ifade edebiliriz. Bu planın içinde durum analizi olarakta ifade edebileceğimiz önemli bir başlığımız mevcut. Durum analizi demişken bir parça içeriğinden de bahsedeyim. Durum analizi Swot analizi, Pest makro çevre analizi, Şirket analizi, Müşteri analizi ve Rekabet analizi (M.Porter’a hürmetlerimizle) gibi birçok analizi ihtiva edebilmekte. Farkındayım hemen kızmayın, biraz pazarlama dersi gibi oldu ama inanın bunları bilmeden bu mesleğe soyunmamak lazım. Kısaca piyasaya sürülen bir ürün veya hizmetin başarılı olabilmesi için analizlerin ne denli önemli  olduğundan bahsetmekteyim.

 

Özet geç demeyin lakin kulağım çınlıyor habire. Konu başlığına geri dönüyoruz. Sosyal medya uzmanı içerik üretmekte veya içeriğin sunulduğu hesapları yönetmekte görev alıyorlar.

 

İstatistiğe inanın.

 

Uzman arkadaşların yapması gereken en önemli işlerden birinin arama motorunun, yani büyük veriyi sorgularayacak motorun ne şekilde çalıştığını bilmesi ve büyük veri dahilinde içeriğin hedeflerine göre bu sorguyu yapabilmesi gerektiğidir. Böylelikle, firma yada kişi için yaratılan içeriklerin hedeflenen doğru bir kullanıcı kitlesine ulaştırılması sağlanabiliyor. Bu işin sosyal medya platformları hayata geçmeden önceki ismi arama motoru uzmanı olduğunu da hatırlatmakta fayda var sanırım. Aslında her ne kadar isim farklı olsa da yaptıkları iş, sunulan içeriğin arama motoru sorgularına göre sonuç sayfalarında üst sıralarda listelemek üzere olduğuna baktığımızda da sosyal medya uzmanı işiyle ne kadar paralellik taşıdığını görebiliyoruz.

 

Büyük veriye inanın.

 

Çok azcık detaya girmeme gerekiyor vallahi bak son paragrafı yazıyorum.

 

Sosyal medya uzmanlarının yaptıkları işin teknik detaylarından bir parça daha bahsetmezsek olmaz. Uzmanların Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarının verileri ne şekilde sorgulayıp sonuçlandırdıklarını bilmeleri ve bunlardaki güncellemeleri takip etmeleri, aynı zamanda sosyal medya platformlarında da bu spesifikasyonları bilmeleri ve dijital dünyadaki hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline gelen bu platformlarda ve arama motorlarında reklam kampanyalarının ne şekillerde düzenlenebildiğini bilerek etkin bir şekilde yönetim panellerini kullanabilmeleri gerekiyor. Hala bu işe küçümseme çabası içinde olanlara rica ediyorum Adwords, Analytics ve Hootsuite, ve benzerlerinin ne şekillerde çalıştıklarına bir zahmet bir baksınlar. Bu arada Hadoop’tan falan bahsedip fazlaca korkutmak istemediğimi de ekleyiveriyim.